Sidor

torsdag 11 februari 2021

Får vi svar på frågorna?

 

Varför gick han iväg?

Det är förmodligen svårt att helt bringa reda i orsaken till att han ger sig iväg. Med tanke på Kullerns förmodade demens och häftiga humör lär man inte få reda på detta. Men han tror att det ska bli ett möte om hans fastighetsaffärer, finnas en möjlighet att få fatt på pengar någon är skyldig honom. Eller så vill han ha prästen Fjällströms hjälp att skriva ett nytt brev. Det vore intressant at leta bland brevdiarier bland inkommande handlingar till Hans Majt. Frågan är vilket departement det inkommit till. Man skulle också kunna tänka sig att det är en inlaga till Länsstyrelsen. En möjlig fortsatt forskning innefattar därför en letning i supplikdiariet för Norrbottens läns landskansli år 1881.

När ger han sig iväg?

Här varierar källornas angivelser. Vid slåttern som nog är rätt tidigt början av juli och runt en månad framåt. Kanske lite senare eftersom det var slåtter på utmyrarna det skulle gälla om alla var ute utom svärdottern och Kullern. I god tid innan Mikkelsmäss om det var ett möte i samband med kyrkhelgen han trott sig skulle hållas då. Att gå det som idag är 59,6 km längs landsvägen[1], då längs skogsstigar tar tid. I kyrkboken står det att han försvunnit i september.

Min tanke är det är lätt att någon blandar ihop tiden när han gå iväg och när lämningarna bärs ner till kyrkplatsen.

 

Vart gick han, Arjeplog eller Arvidsjaur och vilken väg tog han?

Flera motstridiga uppgifter finns. Man kan konstatera att allt talar för att målet inte varit Arvidsjaur. Eftersöket görs i Arjeplogstrakten. Tidningskällorna från tiden, trots olika uppfattning huruvida han är funnen som lik eller inte, är också ense om att målet var Arjeplog. Slutligen bekräftar hembyns berättelse om säcken med ben som fraktats, förmodligen av sonen att Arvidsjaur, som ligger åt helt andra hållet, inte skulle ha varit ett logiskt mål. I så fall hade nog sonen tagit med benen direkt till Arvidsjaurs kyrka och inte tagit vägen förbi Långudden. Dessutom handlar den övervägande andelen berättelser om att Arjeplog är målet. Endast en anger Arvidsjaur som mål.

Om vi antar att Arjeplog varit Kullerns mål finns de enligt de olika källorna finns ett antal olika möjliga vägsträckningar han kan ha gått från Långudden. Enligt Gotthard eller Hedvig[2], skulle det ha gått till så här:han ha rott över sjön och gått de fem milen mot Arjeplog.”

Så här såg Långudden ut i slutet av 1800-talet[3]:



Långudden ligger på andra sidan sjön sett från landsvägen. Fram till 1969 fanns ingen väg över sjön (egen kunskap). Det är tveksamt om Kullern enbart rott kortaste vägen över sjön för att ta sig till Arjeplog. Ur en gymnasieelevs perspektiv som levt i trakten är det naturligt att tänka sig att han tar den vägen. Han tar båten eftersom bron inte finns då. Landsvägen invigdes dock inte förrän kring sekelskiftet. Hedvig Renberg[4] berättar om landsvägen, på bondska:

”Jåda, och vid sekelskiftet komme dem ju och börje arbet deri vägen. Då hadd dem (hennes föräldrageneration) ju hunnit bli stoor då, fullväxt då. Pappa var då bland annat uti vägen hjenna.”

Innan dess gick vägen till Arjeplog med båt upp längs sjön, vid Njaukudden tog en skogsstig vid, upp över berget och över till Storavan. I stort sett den väg den nutida skoterleden ”Silverleden” tar. Det fanns vad jag förstått två sträckningar av vägen Arvidsjaur-Arjeplog. Dels via Avaviken, Storviken, Kasker, Uddjaur till Arjeplog men senare via Långträsket förbi Långudden.

I domboken för Arvidsjaur tingslag 1860[5] skriver man att vägen går över Afvaviken (vid Storavan, södra vägen) sommartid och över sjön Långträsket vintertid. Men generellt gäller att man helst förflyttar sig så långt som möjligt med båt sommartid och undviker att vandra, vintertid är det lättare röra sig landvägen men man väljer ändå ofta vattenleder eftersom de är flacka.

Svåra tider att resa är under ”förfallstid”, då isen varken bär eller båtfärder är möjliga. Kullern försvinner, mest troligt i början av september. Isarna lägger sig i oktober det året. Därför är det mest troligt att Kullern i september tar vägen med båt till Njaukudden och går sedan till fots. Möjligen kan han ha rott till Allejaurälven och gått därifrån. Men det var nog inte det naturliga valet. En källa[6] anger dock det som alternativ.

Om han tagit vägen från Njaukudden gör att det är lättare att förstå varför han hittats i skogen norr om Uddjaur. Ytterligare bevis är ju att man organiserar eftersök, enligt, från Rudsund som jag visat troligtvis skall vara Racksund. Den vidskepliga samekvinnan som sett honom sitta vid ett träd har säkert kunnat ge en ungefärlig plats. Om han suttit i området öster om Arjeplog hade eftersöket nog utgått från närmare byar. Att han skulle ha legat under en båt är nog inte troligt. För då hade man nog hittat honom tidigare.

Den väg Kullern förmodligen gått längs, Kristinavägen/ Silverleden[7], är markerad i klarrött. Lite otydligt med gula prickar syns Långudden, Uddjaur, Racksund och Arjeplog.


När Carl Aron går ner med säcken med pappans ben följer han nog också den röda leden ner till Arvidsjaur. Vägen går då längs Svärdälven via Renvallen, vilket landsvägen inte gör idag.

 

 

Källkritiska överväganden

Ska man vara petig finns ju inga första handskällor på att Kullern faktiskt är död eller begraven. Det mesta är andrahandsuppgifter. Som visat är inte ens dåtidens tidningar helt att lite på. Men bevisligen är han död och förmodligen var det sonen som bar ner benen från Arjeplogstrakten.

De flesta källorna är partiska i någon måtta. De muntliga källorna har alla intresse av att Kullerns bortgång beskrivs relativt positivt. Muntliga källor, Nära i tid, nära platsen, levande tradering men risk att man gör ett positivt urval.

För mig och många andra har han varit odlarhjälten. För andra har han varit en processmakare. För mig känns ordet ”Processmakare” nedvärderande men resultatet vid sökning är att det verkar vara använt mer då än i dag.

Tolkning görs alltid utifrån den kunskap man har. Det är lätt att tolka in annat. Hur ser en säck ut. Är det en ryggsäck eller en säckvävssäck? Var hänger säcken och skramlar? Vilken väg ror Kullern? Längs eller tvärs den långsmala sjön?

Vissa källor redovisar händelser längre bort i tid. Har de traderats så exakt som min mor upplevde eller har man skarvat på berättelserna, gjort dem mer spännande? Några möjliga feltolkningar har jag rett ut men har jag verkligen sett alla?

När man återberättar det andra skrivit och deras källor inte redovisas, ska man ta med dem ändå? Än värre, när en uppgift har två källor, har de båda sagt samma sak eller är det ett sammanfattande referat?

Förmodligen är det som journalisten Leif Granström[8] skrev:

” Berättelserna är med säkerhet dramatiserade av personer som hade den färgstarke "Kuller" i färskt minne. Hans hädanfärd anpassades i folkmun till det innehållsrika och mångskiftande liv han levde.”

 

Slutsats

Kullern beger sig iväg till Arjeplog, förmodligen i september för att han är besviken och arg. Med rätta av något skäl som vi inte kan vara säkra på. Han åker båt en bit uppströms Långträsket och går sedan vidare till fots. Eventuellt stannar han till vid Allejaur. Han går vilse. Efter en tid, när han inte kommit fram till Arjeplog (eller hem till Långudden) förstår man att han är försvunnen. Man misstänker i november att han dött i september.

Enligt tidningarna är han hittad redan i oktober. Förmodligen beror det på att en kvinna sett honom i skogen men trott det var en vålnad. Så han är både hittad och borttappad igen. Man vet dock att han finns norr om Uddjaur. Man ordnar eftersök redan i oktober. Vid ett eftersök i november håller en grupp män på att drunkna. Han hittas dock långt senare. Att inga uppgifter finns i kyrkböckerna kring när han begravits kan bero på att kyrkoherden dött och man haft vikarie. Hans uppgifter har inte antecknats ordentligt.

Han hittas när benen varit ganska rena. På sensommaren, kanske efter två år. Förmodligen är det hans son som bär ner honom från Arjeplog, kanske är det han som hittat honom också. Utifrån vad som händer med döda djur kan nog ta upp till ett år innan benen är rena. Mina försök att få kontakt med en forensiker i Sundvall för att få säkrare uppgift eftersom det varit en kall vinter bland annat har inte gett något svar ännu. Flera verkar dock vara inne på att benens på sensommaren 1889 (efter 2 år).

Ett par frågor hänger dock kvar, delvis olösta:

Var hittades han mer exakt?

Vad hände när han begravdes?

Vad rörde sig i hans huvud när han begav sig iväg och när var det?


 



[1] Avståndsberäkning Långudden- Arvidsjaur, Google maps.

[2] Backman: Ett nybyggarliv i 1800-talets Norrbotten av Långträsk, 9.

[3] Avfotografering av karta, osäkert ursprung, i privat ägo. Förmodligen runt 1877. Motsvarar Lantmäteriets karta 25-ARJ-150:30.

[4] Transkription intervju med Hedvig Renberg g1981 i samband med mitt spec.arbete om Långudden.

[5] Arvidsjaurs tingslags häradsrätt (BD) AIa:15 (1860–1866) Bild 610 / sid 119 (AID: v470132.b610.s119, NAD: SE/HLA/1040002)

[6] Karlsson, Gotthard i: Backman: Ett nybyggarliv i 1800-talets Norrbotten av Långträsk.

[7] Karta över Kristinavägen från Norrbottens museum projicerad över Google Earth-karta. Hämtad från: https://kulturmiljonorrbotten.com/2013/03/22/markbygden-och-kristinavagen/

[8] Granström, ”Kullern bebyggde nio olika platser Nu finns bara Långudden kvar”, 16.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar