måndag 9 december 2019

Ädla gäster på dop i lappmarken



Det är svårt att färdas i förfallstid på 1800-talet, så man anar glädjen när ett ressällskap med en prästfamilj från Arjeplog och några franska resenärer kommer förbi ett avsides nybygge dagen efter nedkomst. Ett barn fick oanat ädla faddrar när hon döptes på Gullön av pastor Fjällström från Arjeplog.
Hans Aronsson, ”Kullern”, och Eva Lisa Carlsdotters flicka Sara Lovisa föds senhösten 1827. Paret bor på Gullön i Storavan mellan Arvidsjaur och Arjeplog tillsammans med svärföräldrarna. Dottern föds mitt i ”förfallstiden”, en tid då resor på sjöar och myrar blir svåra. Den första snön har kommit men isarna har inte lagt sig.
Ett nyfött barn skulle helst döpas inom åtta dagar men att färdas den tiden med ett nyfött barn i Lappland är inte så enkelt. En tacksam familj tar hjälp av tillresta pastor Fjällström från Arjeplog som döper barnet. Faddrar är överraskande nog Baron von Hogguer och Greve Trevet samt Kullerns svärföräldrar och Johan, en dräng från Kasker.
De franska resenärerna Baron von Hogguer och Greve Trevet och ytterligare en okänd baron är ute på sin stora lappländska resa. Von Hogguer tysk ryttmästare i svenska armen, har haft kontakt med Sverige i handel och kom hit tillsammans med nya kungen Bernadotte.
-Greve T. och jag åtogo oss med glädje uppdraget att stå faddrar, och förmodligen är detta barn det enda i Lappland som haft en normandisk greve till gudfar, uttrycker von Hogguer. Bortsett från att vårt gudbarn icke värdigades uppskatta den ära som vi bevisades det, måste jag dock säga, att vår lilla tjänst gjorde familjen i övrigt mycket lycklig.
På väg upp till Arjeplog hade sällskapet bott hos Carl Nilsson på Gullön. Planen var att göra detsamma på nervägen men p.g.a. vädret övernattar man i Kasker. Von Hogguer är imponerad av Kaskerfamiljens relativa rikedom då man bl.a. bjuder  på vin. Drängen Johan följer med nerströms men man stannar givetvis till på Gullön för ett besök. Man döper barnet och äter en uppskattad frukost innan man fortsätter till Afvaviken.

Fakta:

·       Enligt födelseboken är Sara Lovisa född 4 oktober 1827, döpt 9 oktober. Även om födelseboken i detta fall är utan direkt kronologi kan årtalet anses stämma.
·       Enl. Baron von Hogguers bok ”Vildmarksliv i Lappland för hundra år sedan” föds hon  28:e november 1828, dagen innan de kommer till Gullön. Von Hogguers anger helt fel år. Datum och hans väderangivelser verkar osäkra. Von Hogguers anteckning om att barnet fötts dagen innan kan stämma oaktat ev. språkproblem.
·       Petrus Laestadius medföljde sällskapet ett stycke och slutsatsen från dateringebn från hans journal är att flickan vara född i den senare halvan av oktober. Efter Mikaelimässmarknad i Arjeplog, viss tids förberedelser, restid och väder.
·       Hans Aronsson är känd som ”Kullern” efter att ihärdigt ha letat sin kullriga kåsa under en kyrkhelg.
·       Bild, notfiske med samer vid Storavan, samma resa som i texten.: Baron von Hogguer 
·    Karta: Google maps.