söndag 12 december 2021

Grusade planer och ivrig väntan

Höstens forskning gick lite i stå. Hälsan, prioritering av andra uppgifter och lite uppstartsproblem har hindrat mig. I fredags kom jag äntligen igång lite. Men då måste man få in rutinen igen,

Lite roligheter är dock på gång, förmodligen före jul och det kommer jag förhoppningsvis att återkomma till.

Jag har dock ägnat lite tid åt att läsa andras texter. Inte bara skummat igenom utan korrläst en del. Dels dotras master thesis på KTH om hur man skapar närvaro på distans. Hur man skapar spontana möten när man jobbar på distans. Dels har jag läst en annan släktforskares texter, allt efter ork och tid.

Lennart Öhman, en duktig släktforskare tillika min gamla fysiklärare, har varit produktiv. Just nu är han aktuell med en bok om inlandets, bl.a. Arvidsjaurs biografer. En praktbok som just kommit ut. Där har jag läst men min insats blev inte på långa vägar så god som jag önskat. Ser fram emot att kika på boken som nog finns i Arvidsjaur redan, julläsning...

Han har också skrivit en bok om Per Fredrik Glommé. En konstnär som levde och verkade i Nordanås på andra sidan Långträsket som jag ofta besökte som barn och ung. Där har min insats varit lite större!

Innan jul kommer det dessutom ut en bok om Kullern, skriven av Birger Grahn. En del uppgifter i boken är hämtade från min blogg så det ska bli så roligt att läsa. 

Vill be er att inte oroa er om vilka tider jag bloggar, såg just att tiden som i skrivande stund är 12.25 visas i bloggen som 3.25. Ibland är jag en nattuggla men definitivt inte idag. Ska nog engagera mig i bloggens utformning lite mer framöver, men känner att det nog inte är prio just nu. Måste få lite rull på det andra forskandet!

måndag 23 augusti 2021

Bloggens framtid och höstens planer

Höst, tid att släktforska. Vill planera upp vad som ska göras men vet inte hur mycket tid jag har. Eller hur mycket ork som finns. Ska inte gå någon kurs i höst. 

Håller på att göra om bloggen lite för att göra det lättare att hitta.  Men kan för lite om blogger än så länge så ni får stå ut med lite halvfärdiga lösningar tills jag lyckas få till det.

Tanken är att det ska gå att hitta olika delar lättare.  Alla inlägg om Kullern ska ligga under en meny. Där ska man också hitta praktiska råd om att forska i Lappland, Västerbotten och Norrbotten. På något sätt vill jag också skilja mellan texter under arbete och texter som är någorlunda färdiga och faktakollade(så långt det nu går).

Skulle också vilja få till ett sätt att få snygga artiklar när texten börjar bli klar.

Mycket av det jag hittills skrivit handlar om släkten på mammas sida, Långudden  och  Kullern. Har kvar att skriva om nybyggarlivet, svältåren, dels storsvagåren 1867-1868 men också tidigare år då skörden slagit fel. Där har jag unika historier att dela med mig. 

Kommer nog att börja att kika mer på min pappas sida, den med mer samer. Vill få ett väl underbyggt träd på den sidan också samt samla lite historier. Men där finns mindre berättelser bevarade. Vill bättra på det lite. Helst från den tid då Kullern levde och kunna jämföra förhållandena. 

Kommentera gärna om du har några andra önskemål på hur sidan ska se ut, man blir lätt lite hemmablind när man håller på. 

torsdag 1 juli 2021

Arkivförvillelse- tips för dig som forskar i Piteå lappmark och Norra Västerbotten

Under uppsatsen i vår upptäckte jag att de inte alltid var så lätt att hitta rätt handlingar. Särskilt när man går utanför kyrkböckerna. inte minst ställde administrativa förändringar till det. Allt verkade slumpmässigt tills jag rett ut följande:

Rättsligt tillhör Arvidsjaur Piteås domsaga men skrivs även under Piteå Lappmark. 

Arvidsjaur tillhörde 1821-1831 den speciella lappmarksjurisdiktionen, 1832-1876 Västerbottens norra domsaga och fr.o.m. 1877 Piteå domsaga. Under perioden detta handlar om förändras också länsindelningen i norr. Norrbotten och Västerbotten var ett län från början. Norrland var indelat i Österbotten, Västerbotten och Västernorrland. 

Efter kriget mot ryssarna 1809 som bekämpades delades Västerbotten upp på två län; Norr och Västerbotten (1810). Norrbotten hade först Piteå sedan Luleå som residensstad. Fram till slutet på 1800- talet var Piteå viktigaste staden i Norrbotten.7 Piteå hade också ganska långtgående handelsrättigheter och det var således Piteås borgare som hade rätt till handeln i Skellefteå. 

1868 förs sedan Piteå Lappmark, Arvidsjaur och Arjeplog också över från Västerbotten till Norrbotten. Detta ställer till det lite. I samband med uppdelningarna av länet förs handlingar över till det nya landskontoret. Det görs avskrifter på vissa handlingar som gäller insyningsprocessen medan andra helt sonika plockas ut ur bindningen och förs över till Norrbottens läns landskontor. Vissa finns alltså på två ställen medan andra flyttas helt. Är man medveten om detta är det lite lättare att hitta. 

Kyrkligt hör man till Härnösands stift. Skellefteås olika församlingar drabbats av brand, Norsjö saknar också vissa år. Dödboken i Arvidsjaur saknas för en kort period och delas också upp i två församlingar Malå och Arvidsjaur och Arjeplogs kyrkböcker saknas helt de år uppsatsen spänner över. I kyrkböckerna i Arvidsjaur är det tydligt vilka som har samiskt ursprung, dels benämns man som lapp eller så är hela byar delade i samisk och svensk del. 

Allt detta med uppdelningar och den ovanliga insyningsprocessen har gjort forskningen svår. Ibland finns ett överflöd av handlingar med delvis samma information på många ställen medan man i andra fall inte hittar något. Vilket dock inte innebär att det inte finns någon annanstans.

Jordeböcker finns fotograferade och digitalt tillgängliga vissa år. Utöver länsindelning delas det också bl.a. in i vilken lappmark det tillhör. Olika årgångar finns inlästa hos både Arkiv Digital och riksarkivet men jag har inte lyckats hitta någon systematik här, än. 

onsdag 30 juni 2021

Äntligen klar- Trevlig sommar!

 Uppsatsen är inlämnad och godkänd, så skönt!

Kommer int att röra släktforskningen på ett tag nu, utom sådant som kommer upp på semestern. Men det är ju bara nöje...

I höst tar jag upp tråden igen. Men nu ska jag kika på andra delar av släktträdet. Finns fortfarande mycket kring Kullern. Mest sådant som Hedvig Renberg berättat för mig. Om svältåren till exempel. Men känner att jag vill grotta ner mig i de delar där det fortfarande finns folk att fråga. Pappas sida tex. 

Kanske dyker jag in och publicerar delar av min nya uppsats. Just nu känns det dock som att jag stirrat tillräckligt på den! men vet att det kan ändra sig.

Hoppas ni alla får en underbar sommar! 

måndag 14 juni 2021

”I ha wäl na barn”

 


Äntligen har jag lämnat in min uppsats om Hans Aronsson Kullerns nybyggargärning i Norra Västerbotten/Pite Lappmark. Trodde aldrig den skulle bli klar! Men jag lär väl hitta all världens fel i den alldeles strax. Som vanligt. Nu ska den få vila en tid innan jag publicerar delar av den för er!

Sammanfattningen av uppsatsen lyder:

"Hans Aronsson Kullern var en av Arvidsjaurs mer kända nybyggare med ett stort antal insyningar av nybyggen. Han är en av ortens mer kända nybyggare och är en färgstark personlighet i Piteå lappmark under en händelserik tid. Här skildras i viss utsträckning processen vid insyning av nybyggen och hur verkligheten kunde skilja sig mot anvisningarna hur det skulle göras. Den information som fås från kyrkoböckerna jämförs med det som går att få fram ur andra källor (främst landskontorens utslags och resolutionshandlingar). Dessutom beskrivs källsituationen kring insyningsprocessen i häradsrätt och Västerbottens och Norrbottens landskontor.

Hans Aronsson är enligt kyrkböckerna bosatt på följande platser: Mörtselet, Norsjö och Risliden som barn. I tonåren som dräng i Lycksele: Tuggenselet, Wormsele och Åmträsk. I Arvidsjaur bosätter han sig i Gullön, Månsträsk, Nordanås, Fiskträsk, Kroknäs och Långudden. Dessutom har han förmodligen bott i Fristad(Allejaur) som han insynat i Arjeplog och möjligen Wännäs i Arjeplog enligt andra källor.

Därutöver har han synat in ett antal nybyggen i Arvidsjaur och det som senare blev Malå."

Bilden visar en rörande inlaga som Kullerns hustru egenhändigt skrivit och skickat till häradsrätten när de ska ta upp makens omyndighet, där hon vädjar till dem ”I ha wäl na barn”. 


söndag 14 mars 2021

Mot nya mål!

Krokigt går vägen framåt...

Nu går jag på fortsättningskursen i släktforskning på Mittuniversitetet.  Det blir en större inlämningsuppgift i samband med det.  Jag tänker försöka skriva om "resten av Kullerns liv". Men måste nog avgränsa mig. Utgår förmodligen från den vanliga kyrkoboksforskning jag gjort tidigare om Kullerns liv. Sedan verifierar jag allt med fastighetsforskning. Om han bara varit aktiv i en annan del av Sverige hade det varit ganska enkelt.  Börja mot nutid med de fastighetsanteckningar som finns för de byar han bott i. Sedan gå över till mantalsskrivningen bakåt.

Men hans fastigheter finns aldrig i mantalsböckerna. Det är nybyggen och de är skattebefriade i 15 år. De ska antecknas i rullorna men det verkar inte ha skett vad jag sett. I stället sks man in i domböckerna och leta. Har hittat stället där han söker immission för Långudden.  Och har nåt svagt minne av att jag hittat hans far i Risliden i mantalslängderna. Resten måste letas efter i oläsliga buntar med ologisk datumordning. När de finns.. 

Ett annat sätt är att använda sig av andras forskning och sedan kolla den. 

Ett annat sätt att verifiera är att hitta andra typer av handlingar och notera var han uppges bo då och sedan tolka detta.

Första steget blir att hitta vilken väg som är effektivast. Får nog hålla tungan rätt i mun för att överhuvudtaget hålla mig på vägen och inte hamna i diket.


lördag 13 februari 2021

Skrivkurs idag!

 Har varit på skriv kurs idag, på zoom. Blir lite sugen att skriva mer skönlitterärt! När jag kikar på mina långa texter om Kullern vill jag bara ge en läsanvisning. Hoppa över bakgrunden och presentationen och gå direkt till de mustiga delarna med tidningsskriverier och alla samlade berättelser längre ner i tidigare inlägg. Man kan söka på "Kullern" också!